Frequent voorkomende pathologie

Onze handen vervullen meerdere doelen. Handen helpen ons eten, aankleden, schrijven, werken, kunst maken en doen vele andere activiteiten. Om deze taken en activiteiten uit te voeren, hebben onze handen gevoel en beweging nodig. Beweging van gewrichten, pezen en spiercoördinatie. Wanneer er zich een probleem voordoet in de hand, moeten alle verschillende weefseltypes die de functie van de hand mogelijk maken, de nodige zorg krijgen.

Het domein handchirurgie betreft zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen van aandoeningen en problemen die zich kunnen voordoen in de hand of de bovenste extremiteit (vanaf de top van de hand tot de schouder).

Veel aandoeningen die voorkomen in de bovenste extremiteit kunnen behandeld worden door een handchirurg. Deze aandoeningen omvatten onmiddellijke zorg van een letsel, behandeling en reconstructie van oude blessures, congenitale problemen, artritis, infectie, zwellingen en tumoren.  Handchirurgen behandelen eveneens "overbelasting" syndromen en andere problemen zoals zenuw compressie syndroom, en zwelling van pezen. Microchirurgie wordt gehanteerd bij de aanzetting van traumatisch geamputeerde delen en bij bepaalde hand reconstructies. Sommige handchirurgen behartigen ook de aandoeningen aan de elleboog en schouder.

Wat zijn de kwalificaties van een handchirurg ?

Handchirurgie is een onderdeel van de algemene, orthopedische en plastische chirurgie. Wanneer de chirurgische technieken in het bovenste lidmaat meer verfijnd en complex worden is gespecialiseerde training in het bovenste lidmaat erg belangrijk. De training gebeurt meestal tijdens de opleiding van orthopedische en plastische chirurgie of fellowship.

Fellowship is een bijkomende periode van studie in chirurgie nadat de arts zijn meerdere jaren assistentschap van een bepaalde discipline heeft vervolledigd. Chirurgen kunnen een examen afleggen voor handchirurgie welke hen kwalificeert om het certificaat van bijkomende kwalificaties in handchirurgie te bekomen.

Wat is handrevalidatie?

Wanneer er zich een probleem voordoet in de hand of bovenste extremiteit, is het doen werken van de hand het voornaamste doel. De doelstelling van de revalidatie is te voorzien in oefeningen en activiteiten ontworpen om de hand terug normaal te doen functioneren.

Handrevalidatie kan noodzakelijk zijn na chirurgie en kan worden voorzien door de chirurg of een fysiotherapeut die gespecialiseerd  zijn in revalidatie van het bovenste lidmaat. Revalidatiesessies zijn belangrijk voor het veranderen in het behandelingsplan zowel als in het bijhouden van de gemaakte progressie.

Het is belangrijk dat elke patiënt zijn behandelingsprogramma begrijpt en thuis oefent voor een maximaal herstel. Het beste resultaat na een handtrauma of -probleem bekomt u door een teaminspanning van de patiënt, de handchirurg en de handkinesist.